Asociatia Help Autism lanseaza, in cadrul unei caravane nationale, portalul „Autism Connect” – prima platforma de informare si conectare a parintilor copiilor cu autism cu specialistii din Romania. Caravana a inceput joi, 19 noiembrie, la Sibiu, si continua pana in ianuarie 2016 cu prezentari si intalniri cu membrii comunitatii locale din Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Bucuresti.
„Portalul AutismConnect.ro a fost gandit ca raspuns la imensa nevoie de informatii si solutii pe care parintii o resimt la aflarea diagnosticului. Platforma ofera posibilitatea ca parintele sa gaseasca medicul, psihologul, centrul de terapie, gradinita sau scoala pentru copilul lui, in functie de orasul in care locuieste, un pas extrem de important pentru cei din orase mici sau zone izolate”, spune Mariana Hanganu, manager de proiect in cadrul Asociatiei Help Autism.
Autismul este o tulburare neurologica de dezvoltare ce afecteaza 1 din 68 de copii conform CDC Atlanta – Statele Unite ale Americii. Copiii diagnosticati cu autism prezinta deficiente de socializare, de comunicare si comportamente repetitive, tulburarea din spectrul autist (TSA) poate determina grade diferite de izolare sociala. Diagnosticat in jurul varstei de 1 an, copilul cu TSA poate face progrese spectaculoase prin terapie psihologica si motorie, iar interventia neintarziata si constanta duce chiar la recuperare.
Asociatia Help Autism in parteneriat cu ATCA – Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata a dezvoltat platforma „Autism Connect” ca parte dintr-un proiect mai amplu de creare a unui mecanism rapid de raspuns la nevoile copiilor cu autism din Romania.
Gazduit pe www.autismconnect.ro, portalul online creeaza puntea de legatura intre parinte si specialisti, in functie de orasul de resedinta. In acest moment, autismconnect.ro este o harta interactiva a Romaniei prin care parintele poate intra in legatura cu peste 4900 de unitati de invatamant (crese, gradinite, scoli), 980 de clinici, 45 de Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, centre de terapie si ONG-uri locale si peste 300 de specialisti in terapia copiilor cu TSA: psihologi, logopezi, kinetoterapeuti. Totodata, portalul contine informatii la zi despre autism, drepturi, beneficii si schimbari legislative.
Caravana „Autism Connect” ajunge in perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016 la facultati din Sibiu, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Bucuresti, cu scopul de a incuraja tinerii studenti, aflati la inceput de cariera, profesionistii si alte persoane interesate de problematica autismului, sa devina parte a procesului de recuperare a copilului cu autism. In Romania, se estimeaza ca peste 15.000 de copii au o tulburare din spectrul autist si au nevoie de terapie individualizata. Anual, in Bucuresti, peste 4000 de familii se adreseaza specialistilor pentru diagnosticul copilului lor, iar la nivel national sansele de acces la servicii de diagnostic, terapie si educatie sunt limitate. (A.D.).